niedziela, 18 marca 2018

Zamiast kanapek - papryka z pastą jajeczną nie tylko na Wielkanoc!

Wiele osób pyta mnie, co ja jem, jak nie jem chleba. Oto jeden z pomysłów na zdrowy posiłek dla całej rodziny w zastępstwie kanapek, który można podać na ciepło lub na zimno. Wiosna na talerzu! Danie nadaje się również na nadchodzące Święta Wielkiej Nocy :)



Kliknij po przepis:

Składniki:
4 podłużne słodkie papryki
6 jajek
3-4 łyżki śmietany 12%
kiełki lucerny
przyprawy: świeża pietruszka, czsnek, sól, papryka słodka wędzona

opcjonalnie: ser żółty

Pasta jajeczna:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i wrzucamy do miski. Rozdrabniamy je widelcem (oczywiście można użyć blendera, ale ja wolę konsystencję spod widelca, a poza tym w ten sposób poćwiczymy bicka ;) ). Do jajek dodajemy śmietanę i przyprawy i mieszamy.


Paprykę myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę nadziewamy naszą pastą jajeczną.

W wersji na ciepło:
Nadzianą paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy serem żółtym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Bez sera też można je podgrzać w piekarniku i podać na ciepło :)

W obu przypadkach paprykę podajemy posypaną kiełkami na talerzu z naszymi ulubionymi dodatkami :)







Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetna przystawka - coś innego i ciekawego

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie wygląda! Muszę wyprbówać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale chętnie bym to zjadła :)
    Kocham wszystko, c oz jajkami :D

    OdpowiedzUsuń