wtorek, 3 kwietnia 2018

Pasta jajeczna na 3 sposoby

Ostatnio pisałam o pomyśle (o tutaj), jak można zastąpić kanapki, papryką nadziewaną pastą jajeczną. Pomysł Wam tak przypadł do gustu, że tym razem przychodzę z pomysłem, jak 10 jajek zamienić na 3 rodzaje pasty jajecznej i mieć zdrowy fit posiłek dla całej rodziny na 2 dni :) Oto przepis:


Dziś mam dla Was 2 wersje przepisu: film (poniżej) oraz przepis w formie pisemnej (przewiń niżej). Wybierz, co wolisz :)


Składniki:
10 jajek
2 brzuchy łososia
15 dag szpinaku
3 łyżki jogurtu naturalnego
3-4 papryki słodkie
przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka wędzona, bazylia, koperek, czosnek suszony (lub granulowany)

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i rozdrabniamy widelcem (można też blenderem, ale wtedy nie robimy bicka ;) ). Powstałą masę dzielimy na 3 części.
Rozdrabniamy szpinak i dodajemy go do pierwszej części jajek. Doprawiamy (sól, czosnek, bazylia) i mieszamy.
Oddzielamy mięso z brzuchów łososia od skóry i je również rozdrabniamy. Brzuchy łososia są naprawdę fajnym produktem, ponieważ są stosunkowo tanie, a zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym omega 3), które bardzo nas wspomagają. Dodajemy do niego drugą część masy jajecznej oraz przyprawy (papryka słodka wędzona, koperek, bazylia) i oczywiscie mieszamy. Tej pasty nie trzeba solić ze względu na słoność łososia :)
Do pozostałej części masy jajecznej dodajemy jogurt oraz przyprawy (sól, pieprz cytrynowy, koperek...) i oczywiście mieszamy.
Przyprawić można wedle swojego gustu. Podane powyzej przyprawy są moją propozycją, lecz Ty możesz to oczywiście zrobić po swojemu i to jest w tym przepisie najpiękniejsze :)
Papryki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie przekrajamy wzdłuż przegród i nadziewamy. To połączenie świetnie smakuje na ciepło po przypieczeniu w piekarniku. Można też takie papryki dodać do makaronu czy kaszy i mamy pełnowartościowy obiad :)

Smacznego!


3 komentarze: