piątek, 21 sierpnia 2015

Szybkie ciasteczka migdałowe

Witajcie po urlopie :) Zostaliśmy w Warszawie ale tu też da się spędzić aktywnie czas :)
Dziś przedstawiam szybkie i smaczne ciastka migdałowe. Idealne dla dzieci (tych starszych również).

Szybkie i bezglutenowe ciasteczka migdałowe :)




Składniki:
350g mąki migdałowej
2 jajka
3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki miodu
1/3 szklanki oleju
Łyżeczka sody oczyszczonej
Woda gazowana

Jajka roztrzepujemy z ksylitolem lub miodem. Ja robię to za pomocą widelca. Dodajemy olej i znów mieszamy. Wsypujemy mąkę i sodę i mieszamy łyżką. Gdyby ciasto było zbyt twarde (powinno bardzo powoli spływać z łyżki) dodajemy wodę małymi porcjami do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciastka nakładamy łyżką na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wkladamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut (w zależności od wielkości ciasteczek) i gotowe :)



Ciasteczka migdałowe - smaczne i szybkie :)



3 komentarze:

  1. Mąka migdalowa to zmielone migdały?

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm a jakaś wersja z inną mąką? Wiem, że nie będą już migdałowe ale takiej mąki nie widziałam w moim eko sklepie hehe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być też mąka z orzechów ziemnych lub kasztanów :)

      Usuń