Na dobry początek tygodnia przedstawiam babeczki bez glutenu, bez mleka i bez cukru. Są bardzo proste i pyszne :)
Bezglutenowe babeczki w kształcie róż Fot. ProjektuJemy Zdrowie |
Składniki (na 12 sztuk):
3 jajka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mąki ryżowej
0,5 szkl. oleju rzepakowego
1/3 szkl. ksylitolu lub cukru (w ostateczności)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia (bezglutenowego)
ok. 7-8 świeżych moreli
Ja dałam jeszcze:
rodzynki (niesiarkowane)
suszone morwy
Wykonanie:
Jajka ubić w misce. Dodać olej i ksylitol i dobrze wymieszać napowietrzając jak najmocniej. Ja to robię widelcem, ale mikserem będzie znacznie szybciej.
Zaproście do gotowania dzieci. W końcu to dziecinnie prosty przepis! :)
Oto moja pomoc kuchenna:
Następnie dodajemy kaszę, mąkę i sodę i ponownie mieszamy. Morele kroimy w kostkę, dodajemy i... mieszamy (cóż za zaskoczenie, prawda?). Można dodać też inne owoce lub trochę bakalii, jak też ja to uczyniłam. Konsystencja ciasta powinna być gęsta lecz powinna przy nakładaniu łyżką do foremek, ciasto powinno delikatnie spływać. Teraz do foremek i do piekarnika. Należy je piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
P.S. Ja używam silikonowych foremek, które dawno temu kupiłam w Lidlu. Są w kształcie róż, więc są efektowne i nic do nich nie przywiera.
Tak wyglądają gotowe babeczki:
A tak wyglądają, jak znikają ;):
Wyglądają przepysznie ! Przepis trafia do mojego notesu, na pewno wypróbuję, tym bardziej że babeczki są FIT :) Pozdrawiam, http://projektburgund.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę smacznego :)
UsuńPysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńWyglądają smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńw sumie to mam wszystkie składniki w kuchni, to może się dziś skuszę:)
Czekam na opinię :)
UsuńAle super! Robię jutro!
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo :)
Usuńja uwielbiam babeczki, muszę tylko sprawdzić, czym podmienić jajka :D Pycha!
OdpowiedzUsuńMożesz zmielić banana zamiast jajek lub zrobić pastę z siemienia lnianego :)
UsuńDzięki za przepis. Babeczki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi
UsuńZapisuję przepis :) Super
OdpowiedzUsuńPolecam też dla dzieci :)
UsuńSą świetne, zdrowe i jakie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają bardzo apetycznie ! W najbliższych dniach na pewno się skuszę i je zrobię ! :D
OdpowiedzUsuńCzekkam na relację jak smakowały :)
UsuńBardzo smaczne babeczki. Słodki słodziak mieszający ciasto :)
OdpowiedzUsuńPolecam pomocnika:)
UsuńKtoś mi tu narobił apetytu na idealne małe co nieco do kawki! Super i świetnie, że przepis jest bezglutenowy. W weekend na przyjazd bratanka wypróbuję i dam znać jak wyszło :) Ściskam!
OdpowiedzUsuńCzekam w takim razie na wrażenia:)
UsuńAle fajne! Wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo
UsuńCiekawie wyglądają i zapewne nieźle smakują :)
OdpowiedzUsuńOwszem :)
UsuńCzy zamiast maki ryżowej, można użyć zwykłej pszennej? Uda się?
OdpowiedzUsuńPewnie się uda lecz my takiej nie jemy :)
UsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMoje dzieci uwielbiają babeczki, a ja uwielbiam proste dania:)Dzięki temu żyjemy w harmonii, z pewnością twój przepis dopiszemy do ulubionych.
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńZribilam dobrego! Wyszły mi ciemne bo dalam cukier kokosowy. Z owoców to żurawina i brzoskwinia. Jutro synuś będzie próbować. Wspisuje na kartkę i do szuflady
OdpowiedzUsuńZribilam dobrego! Wyszły mi ciemne bo dalam cukier kokosowy. Z owoców to żurawina i brzoskwinia. Jutro synuś będzie próbować. Wspisuje na kartkę i do szuflady
OdpowiedzUsuń