wtorek, 21 lipca 2015

Zdrowy deser na lato - owsiane naleśniki z mrożonymi owocami CIY

Lato nadeszło nieuchronnie. Trzeba się jakoś chłodzić, lecz popularne lody często są pełne cukru i dodatków chemicznych, a wafelki są z pszenicy, której ja staram się unikać. Jaką alternatywę znaleźć? Proponuję (bezglutenowe) naleśniki owsiane (owies reguluje poziom cukru we krwi :) ) z najlepszym sorbetem świata - mrożonymi owocami (już bardziej fit, lody owocowe być nie mogą :) )

Dodatkowy atut: danie jest bajecznie proste :)

 Bezglutenowe naleśniki z mrożonymi owocami fot. ProjektuJemy Zdrowie 
Oto przepis:



Składniki:
2 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej)
3 jajka (z dobrego chowu, najlepiej "0")
1 szklanka mleka (jeżeli ktoś nie toleruje laktozy, można użyć np. mleka migdałowego)
2 łyżki ksylitolu
0,5 łyżeczki cynamonu
kilka kropel oleju sezamowego (nada orzechowego posmaku)
owoce (ja użyłam mango, jabłko i arbuza)

Wykonanie:
Owoce myjemy i kroimy w kostkę i wkładamy w pojemniku do zamrażalnika. Im mniejsze będą pojemniki i im mniejsza kostka, tym szybciej się zamrożą.
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy dokładnie. Dolewamy mleko i olej i intensywnie mieszamy. Możemy użyć miksera - będzie znacznie szybciej i prościej (ale więcej sprzątania, więc jak kto woli ;)). Dodajemy mąkę, ksylitol i cynamon i mieszamy na gładką, lejącą masę. Konsystencję ciasta możemy kontrolować za pomocą mąki lub wody. Teraz już tylko pora na smażenie. Jak owoce już się zamrożą, wykładamy je na naszego naleśnika i voila! Fit deser lodowy jest już gotowy! Możemy jeszcze całość polać jogurtem naturalnym :)

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Jak ja dawno nie jadłam naleśników :) skusiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo lekko, podoba mi się, u mnie w ogrodzie rosną borówki teraz, więc pewnie je dodam do naleśników ;)
    Iza z moon-child.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Ty to masz pomysł :) Interesuje mnie, czy ciasto naleśnikowe nie jest zbyt kruche? Bo szczerze mówiąc próbowałam różnych mąk prócz pszennej min. kukurydzianą, pełne ziarno, gryczana i naleśniki wychodzą jakieś gumowate, albo za kruche. Sama już nie wiem czy to moje umiejętności kuchenne to są wine czy rodzaj mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać trochę oleju do ciasta, to będą bardziej miękkie :) Mi kruche wychodzą tylko wtedy, jak smażę bez tłuszczu :) Te były takie pośrednie (chociaż smażone bez tłuszczu) ale jak normalnie na oleju usmażę, to dają się zwinąć normalnie :)

      Usuń