czwartek, 2 lipca 2015

Mieszanka kasz z wytrawnymi truskawkami (bezglutenowe i wegańskie)

Ostatnio pisałam o kaszach (klik), więc pora pokazać je w akcji. Dziś proponuję trzy rodzaje kasz z wytrawnymi truskawkami. Warto korzystać, póki truskawki jeszcze są łatwo dostępne! :)


Komosa ryżowa z kaszą jaglaną i truskawkami z cebulą fot. ProjektuJemy Zdrowie


Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki komosy ryżowej
garść pestek słonecznika (łuskane, niesolone)
1 cebula (średnia)
0,5 sporej cukinii
1 pomidor
garść truskawek
przyprawy (po 1/2 łyżeczki): sól himalajska, rozmaryn, pokrzywa, curry, pieprz czarny mielony

Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i gotujemy razem z komosą ryżową. Lekko solimy na sam koniec gotowania.

Pestki słonecznika i cebula prażymy na suchej patelni fot. ProjektuJemy Zdrowie


Na suchą patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pestki słonecznika i prażymy
(Jeżeli nie macie takiej wypaśnej patelni jak ja, i Wam się na Waszej przypala, to odajcie odrobinę oleju). Jak się podprażą dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i pomidora. Podlewamy delikatnie wodą i dorzucamy pokrojone truskawki. Po kilku minutach dodajemy przyprawy, mieszamy i po kolejnych 2-3 minutach danie jest gotowe :) Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz