czwartek, 29 października 2015

Bezglutenowe fit pancakes

Czasem na wykwintne śniadanie po prostu nie ma czasu, a że u nas w domu unikamy chleba wszelakiego i zazwyczaj go po prostu nie mamy, to trzeba szukać alternatyw do kanapek. Dziś polecam bezglutenowe i dietetyczne "pankejki" ;)

Bezglutenowy pancake :) fot. ProjektujemyZdrowie.pl




Składniki:
3 jajka
0,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki z amarantusa
1 szklanka mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszlu do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
można dodać również ziaren aby były bardziej pożywne (np. siemię lniane, chia, płatki owsiane)

Wykonanie (wersja krótsza):
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mleko i ubijamy lekko. Dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gęstej ale wciąż lejącej się konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki :) Żeby były bardziej fit - smażymy na suchej patelni.


Wykonanie (wersja dłuższa):
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z mlekiem i ksylitolem. Dodajemy resztę składników wciąż miksując. Dodajemy trochę wody aby ciasto dobrze się wymieszało. W osobnej misce ubijamy pianę z białek. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na patelni bez oleju.

Smacznego! :)

1 komentarz: