Bezglutenowy pancake :) fot. ProjektujemyZdrowie.pl |
Składniki:
3 jajka
0,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki z amarantusa
1 szklanka mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszlu do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
można dodać również ziaren aby były bardziej pożywne (np. siemię lniane, chia, płatki owsiane)
Wykonanie (wersja krótsza):
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mleko i ubijamy lekko. Dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gęstej ale wciąż lejącej się konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki :) Żeby były bardziej fit - smażymy na suchej patelni.
Wykonanie (wersja dłuższa):
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z mlekiem i ksylitolem. Dodajemy resztę składników wciąż miksując. Dodajemy trochę wody aby ciasto dobrze się wymieszało. W osobnej misce ubijamy pianę z białek. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na patelni bez oleju.
Smacznego! :)
takie zdrowe pancakes to ja chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń