sobota, 17 grudnia 2016

Najsmaczniejszy przepis na bataty

Bataty ostatnio przeżywają swój renesans. Być może dzięki ich naturalnej słodyczy, a być może dlatego, że sieć sklepów z owadem w logo w pewnym momencie wprowadziła je do swojej oferty w dobrej cenie ;) Tak, czy siak, u nas bataty goszczą na stole w różnych postaciach. Frytki, chipsy, czy ciasta z batata są powszechnie znane lecz my robimy je nieco inaczej. Kliknij "więcej" i daj się zaskoczyć tajemniczym składnikiem :)
Bataty wytrawne fot. ProjektuJemyZdrowie

Składniki (na 2 spore porcje):
1 spory batat
3 łyżki oleju
2/3 szklanki wody
1/3 łyżeczki rozmarynu
1/3 łyżeczki czosnku
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
i...
1/3 łyżeczki cynamonu

Preferowane dodatki:
sos czosnkowy
feta
szpinak
prażony słonecznik
pomidory

Wykonanie:
Batata kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie zalewamy go wodą i dorzucamy wszystkie przyprawy i mieszamy. Gotujemy do momentu, gdy batat zmięknie. Woda powinna w większości wyparować. Gdyby się tak nie stało, należy jeszcze chwilę pogotować potrawkę na większym gazie. Gdyby jednak woda wyparowała zbyt szybko, należy jej oczywiście jeszcze dolać.

Potrawka z batata fot. ProjektuJemy Zdrowie 


Ta potrawka świetnie się komponuje ze słonymi dodatkami, sosem czosnkowym i zieleniną.

Składniki odżywcze w 1 porcji batatów:
Wartości odżywcze:kcal 354białko 4,15 gtłuszcze 15 g   nasycone 1 g   nienasycone 14 gwęglowodany 52 gbłonnik 8 g
cynk 1 mg
fosfor 118 mg
magnez 64 mg
potas 849 mg


witamina A 177 µg
witamina C 6,46 mg
witamina E 5,02 mg
jod 45 mg
wapń 84 mg
żelazo 2 mg

Powyższe wartości są przybliżone i mogą się różnić w zależności od jakości użytych składników.

2 komentarze:

  1. Cynamon to faktycznie świetny tajny dodatek nadający innego niż znamy smaku, pycha! Polecam dodać go też do mielonego mięsa np. do bolognese, mniam!

    aleksandrakaliszan.com

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie właśnie czekają na obróbkę 😉 Jak dobrze ze tu trafiłam 🎉🎉☺️

    OdpowiedzUsuń