poniedziałek, 14 listopada 2016

Makaron bezglutenowy na słodko

Ochota na słodkie? Najlepiej na śniadanko :)
Znudziła się jajecznica i kanapki? Była już u mnie kasza na słodko, a oto pomysł na coś innego :) Bezglutenowego i bez dodatku cukru :)



Aby sprawdzić wartości odżywcze kliknij po więcej :)


Składniki na 4 porcje:
2 szklanki makaronu kukurydzianego (suchego)
5 łyżek twarogu mielonego (może być też np. Delikatny President 0% naturalny)
2 łyżki śmietany 18%
100 g czekolady co najmniej 85% kakao
1/4 szklanki mleka (może być roślinne)
2 łyżki ksylitolu
woda do ugotowania makaronu

Wykonanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości wody. Jednocześnie w łaźni parowej roztapiamy czekoladę w mleku. Dodajemy do niej też ksylitol. W osobnej misce przygotowujemy twaróg ze śmietaną. Po przygotowaniu nakładamy wszystko na talerze i voila! Można zajadać :)


Składniki odżywcze w 1 porcji:
Wartości odżywcze:
kcal 366
białko 10 g
tłuszcze 14 g
   nasycone 8 g
   nienasycone 6 g
węglowodany 53 g
błonnik 6 g
cynk 1 mg
fosfor 127 mg
magnez 60 mg
potas 147 mg

selen 4 µg
sód 2 mg
wapń 2 mg

(wartości odżywcze oczywiście mogą się różnić od podanych tutaj ze względu na różną jakość kupowanych przez nas produktów)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz