Pod przepisem standardowo są rozpisane wartości odżywcze.
Składniki (na 1 porcję):
2 jajka (najlepiej ekologiczne)
mała garść orzechów włoskich
mała garść pestek dyni
mała garść pestek słonecznika
20 g roszponki
10 g kiełków słonecznika
łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz ziołowy, rozmaryn, papryka słodka wędzona
Wykonanie:
Pestki i orzechy podprażamy na suchej patelni. Dodajemy olej kokosowy i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Na talerz nakładamy roszponkę i zrobioną jajecznicę. Dekorujemy przepysznymi kiełkami słonecznika i już możemy się cieszyć pysznym jedzonkiem :)
Smacznego!
Wartości odżywcze:
kcal 519
białko 24 g
tłuszcze 44 g
nasycone 3 g
jednonienasycone 4 g
wielonienasycone 10 g
węglowodany 11 g
błonnik 2 g
wit. C 1 mg
wit. E 5 mg
cynk 2 mg
fosfor 230 mg
magnez 112 mg
potas 217 mg
sód 4 mg
wapń 21 mg
żelazo 3 mg
(wartości odżywcze oczywiście mogą się różnić od podanych tutaj ze względu na różną jakość kupowanych przez nas produktów)
Super przepis ! :)
OdpowiedzUsuńłał, no faktycznie- energia na cały dzień!!! :)
OdpowiedzUsuń