Składniki (na 2 porcje):
75 g roszponki
50 g kabanosów z łososia (uwaga na składy, bo można w niektórych znaleźć pół tablicy Mendelejewa)
75 g sera feta
70 g ciemnych winogron (ciemne zawierają więcej przeciwutleniaczy lecz w razie potrzeby jasne również sie nadają)
2 łyżki sezamu
4 łyżki oleju z awokado
Wykonanie:
Sałatkę można przygotować zarówno w 1 większej misce, jak i bezpośrednio na talerzach.
Roszponkę myjemy, kabanosy kroimy w ulubiony dla nas sposób, ser rozkruszamy, winogrona przekrajamy na pół i mieszamy ze sobą wszystkie powyższe składniki. Sałatkę polewamy olejem z awokado i posypujemy sezamem.
kcal 414 (można zmniejszyć o ponad 100 kcal dodając o połowę mniej oleju z awokado)
białko 16 g
tłuszcze 36 g
nasycone 8 g
jednonienasycone 17 g
wielonienasycone 5 g
węglowodany 10 g
błonnik 1 g
wit. C 1 mg
wit. E 1 mg
wit. PP 1 mg
cynk 1 mg
fosfor 220 mg
magnez 47 mg
potas 141 mg
wapń 205 mg
żelazo 1 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz