Pyszne babeczki fot. ProjektujemyZdrowie |
Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki mąki z amarantusa
1/3 szklanki mąki orzechowej
1/4 szklanki ksylitolu (można użyć też miodu)
2/3 szklanki oleju
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/4 szklanki wody
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki śmietany (nie obowiązkowo)
1 duża nektarynka lub 1,5 średniej (pokrojone w kostkę)
Wykonanie:
W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy ksylitol i olej i dalej mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej emulsji dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy i następnie dodajemy resztę składników. Teraz wystarczy ciasto przełożyć łyżką do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.
Najpyszniejsze babeczki bezglutenowe w piekarniku fot. ProjektuJemyZdrowie |
Omnomnomnom... |
Rada: ciasto powinno być gęste ale nie twarde.
Rada 2: jeżeli chcesz uniknąć zakalca to zadbaj aby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze.
Smacznego :)
na pewno wypróbuję :) tylko mam pytanie czy moge zamiast kaszy jaglanej dać na przyklad mąkę owsianą albo więcej amarantusa?
OdpowiedzUsuńMyślę, że bardziej odpowiednie będzie oddanie więcej amarantusa :)
UsuńPierwsze słyszę o mące orzechowej.... Co to jest??
OdpowiedzUsuńSą to wysuszone i zmielone orzechy ziemne :) Polecam bardzo :)
UsuńNektarynka to mój ulubiony owoc. Przepysznie to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne foremki.
Pozdrawiam,
Birginsen
Prezentują się świetnie ale ja obecnie mam przerwę od słodyczy więc przepis poczeka :)
OdpowiedzUsuńCo prawda przepis zawiera ksylitol, nie biały cukier, ale na "odwyku" od słodyczy polecam takie rozwiązanie: http://www.projektujemyzdrowie.pl/2015/09/fit-pralinki.html
Usuń