sobota, 16 maja 2015

Szybkie ciasteczka z mąki owsianej i żytniej (bez pszenicy i bez mleka)

Coraz więcej osób w swoich domowych wypiekach próbuje zastąpić czymś mąkę pszenną. W sklepach ze zdrową żywnością (których jest coraz więcej, z czego niezmiernie się cieszymy :) ) można znaleźć całe gro różnych mąk: od gryczanej, przez żytnią, sojową, grochową, aż po migdałową (mój osobisty faworyt ostatnimi czasy).

Szybkie ciastka bez pszenicy    Fot. ProjektuJemy Zdrowie


Dziś proponujemy zdrowszą alternatywę dla pszenicy, czyli mąkę owsianą oraz mąkę żytnią. Owies jest zbożem o niższej niż pszenica zawartości glutenu. Do tego jest bogaty w minerały (m. in. mangan, selen i magnez) oraz w przeciwutleniacz w postaci α-tokotrienolu. 
Co zaś się tyczy mąki żytniej, to w niej gluten jest osłabiony przez śluzy - związki, które pęcznieją, dzięki czemu rozdzielają gluteniny od gliadyn tak, że gluten w znacznie mniejszym stopniu spełnia swoje właściwości. Nie zapominajmy, że te obie mąki zawierają znacznie więcej błonnika niż biała mąka pszenna.


Składniki:

1 szklanka maki owsianej
1 szklanka mąki żytniej (1000 lub 2000)
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (proponuję bezglutenowy)
3 łyżki ksylitolu lub innego cukru (w zależności od preferencji, jednak zalecam unikanie białego cukru)
0,5 szklanki wody
4 łyżki oleju
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu

Opis:
W misce jajka roztrzepać, dodać olej oraz cukier i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników i w miarę dokładnie wymieszać łyżką. Konsystencja ciasta powinna być taka lbardzo lekko płynna. Aczkolwiek nie musi być idealnie gładkie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżka ciastka. Pieczemy je w piekarniku w 180 stopniach około 10-20 minut (w zależności od wielkości ciasteczek) i voila! :)
Smacznego :)
Gotowe ciasto do wylewania ciastek fot. ProjektuJemy Zdrowie




6 komentarzy:

  1. Nie jadłyśmy nigdy ciasteczek z mąki owsianej. Pewnie kiedyś wypróbujemy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest to moim zdaniem zdrowsza wersja mąki niż tradycyjna pszenna :)

      Usuń
  2. Mniam mniam mnaiam brzmi smacznie :) Kocham wszelkie zdrowe "wynalazki". Sama na co dzień używam zdrowszych zamienników typu kasza zamiast białego makaronu, miód zamiast cukru itd. Interesuje mnie twoje zdanie na temat mąki kukurydzianej/ Co o niej sadzisz, czy jest wartościowa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem wszystko zależy od kukurydzy. Są uprawy GMO i są uprawy tradycyjne. Jej główną zaletą jest fakt, iż jest bezglutenowa (o ile nie jest zanieczyszczona). Dodatkowo zawiera kilka witamin (D, E, K, A), które w większości maja działanie antyoksydacyjne. Zawiera również trochę minerałów (np. potas, wapń) ale też stosunkowo sporo sodu. Moim zdaniem są na rynku dostępne mąki, które są bardziej wartościowe, lecz nie mogę powiedzieć, że mąka kukurydziana jest bezwartościowa. Tym bardziej jeżeli jest z zaufanego źródła. :)

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Też trochę o tym czytałam, trochę intuicyjnie staram się zastąpić tradycyjne rzeczy zdrowszymi zamiennikami. Myślę, że trzeba znaleźć złoty środek i wszystko w miarę rozsądku robić, również w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem również przesada w żadną stronę nie jest najlepszym rozwiązaniem :)

      Usuń