Szybkie ciastka bez pszenicy Fot. ProjektuJemy Zdrowie |
Dziś proponujemy zdrowszą alternatywę dla pszenicy, czyli mąkę owsianą oraz mąkę żytnią. Owies jest zbożem o niższej niż pszenica zawartości glutenu. Do tego jest bogaty w minerały (m. in. mangan, selen i magnez) oraz w przeciwutleniacz w postaci α-tokotrienolu.
Co zaś się tyczy mąki żytniej, to w niej gluten jest osłabiony przez śluzy - związki, które pęcznieją, dzięki czemu rozdzielają gluteniny od gliadyn tak, że gluten w znacznie mniejszym stopniu spełnia swoje właściwości. Nie zapominajmy, że te obie mąki zawierają znacznie więcej błonnika niż biała mąka pszenna.
Składniki:
1 szklanka maki owsianej
1 szklanka mąki żytniej (1000 lub 2000)
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (proponuję bezglutenowy)
3 łyżki ksylitolu lub innego cukru (w zależności od preferencji, jednak zalecam unikanie białego cukru)
0,5 szklanki wody
4 łyżki oleju
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
Opis:
W misce jajka roztrzepać, dodać olej oraz cukier i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników i w miarę dokładnie wymieszać łyżką. Konsystencja ciasta powinna być taka lbardzo lekko płynna. Aczkolwiek nie musi być idealnie gładkie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżka ciastka. Pieczemy je w piekarniku w 180 stopniach około 10-20 minut (w zależności od wielkości ciasteczek) i voila! :)
Smacznego :)
Smacznego :)
Nie jadłyśmy nigdy ciasteczek z mąki owsianej. Pewnie kiedyś wypróbujemy ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest to moim zdaniem zdrowsza wersja mąki niż tradycyjna pszenna :)
UsuńMniam mniam mnaiam brzmi smacznie :) Kocham wszelkie zdrowe "wynalazki". Sama na co dzień używam zdrowszych zamienników typu kasza zamiast białego makaronu, miód zamiast cukru itd. Interesuje mnie twoje zdanie na temat mąki kukurydzianej/ Co o niej sadzisz, czy jest wartościowa? :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem wszystko zależy od kukurydzy. Są uprawy GMO i są uprawy tradycyjne. Jej główną zaletą jest fakt, iż jest bezglutenowa (o ile nie jest zanieczyszczona). Dodatkowo zawiera kilka witamin (D, E, K, A), które w większości maja działanie antyoksydacyjne. Zawiera również trochę minerałów (np. potas, wapń) ale też stosunkowo sporo sodu. Moim zdaniem są na rynku dostępne mąki, które są bardziej wartościowe, lecz nie mogę powiedzieć, że mąka kukurydziana jest bezwartościowa. Tym bardziej jeżeli jest z zaufanego źródła. :)
UsuńBardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Też trochę o tym czytałam, trochę intuicyjnie staram się zastąpić tradycyjne rzeczy zdrowszymi zamiennikami. Myślę, że trzeba znaleźć złoty środek i wszystko w miarę rozsądku robić, również w kuchni :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem również przesada w żadną stronę nie jest najlepszym rozwiązaniem :)
Usuń