Ostatnio mam "parcie" na sałatki. Jest lato, mamy mnóstwo świeżych warzyw i owoców dobrej jakości i należy z tego korzystać. Lubię robić duże porcje, które wystarczają dla całej rodziny na 2 dni. Oto jedna z moich ulubionych sałatek:
Kalorie i wartości odżywcze znajdziesz pod przepisem.
Składniki (na wielką michę):
200 g świeżego szpinaku
2 awokado
2 duże pomidory (zamiennie: 200 g pomidorków koktajlowych)
1/3 kiści winogron
garść obranych pestek słonecznika
1 łyżka czarnuszki
4 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju)
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Szpinak myjemy i wrzucamy do miski. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i również wrzucamy. Awokado obieramy i także pokrojone w kostkę wrzucamy do szpinaku i pomidorów (ja przy tym starałam się nie zjeść całego lecz na szczęście w skórce zostało jeszcze trochę miąższu, to się częściowo zaspokoiłam ;) ). Umyte winogrona przed wrzuceniem do miski kroimy na połowy. Pestki winogron zawierają mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy, więc ja je zostawiam. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, wlewamy i mieszamy sałatkę. Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Sałatkę posypujemy dobroczynną czarnuszką i słonecznikiem.
Wartości odżywcze (przybliżone, w porcji - półlitrowa miska):
kcal 205
białko 2,7 g
tłuszcz 14,13 g
węglowodany 10 g
błonnik 4,31 g
wapń Ca 49,14 mg
żelazo Fe 1,53 mg
magnez Mg 44 mg
fosfor P 82,9 mg
potas K 476 mg
sód Na 25,7 mg
cynk Zn 0,6 mg
wit. C 16,61 mg
niacyna 1,3 mg
wit. E 3,3 mg
kw. foliowy 92,88 µg
wit. A 133,12 µg
wit. K 135 µg
A do tego kwasy omega 3 i wiele innych pozytywnych dla nas właściwości (np. antyhistaminowe właściwości czarnuszki sprawiają, że sałatka jest jeszcze zdrowsza).
Wartości odżywcze (na podstawie danych
ndb.nal.usda.gov) mogą się różnić w zależności od wielkości i jakości poszczególnych składników.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz