czwartek, 9 lutego 2017

Owsianka z migdałami i serem mascarpone

Podobno najlepsze są dania "na winie", czyli otwierasz lodówkę i wrzucasz, co się nawinie. ;) Tak też powstało dzisiejsze danie, wszak ostatnio większość sera mascarpone zużyłam do naleśników ;)




Składniki (na 1 porcję):
1/3 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka nasion chia
1 garść owoców (ja użyłam borówki amerykańskiej)
1 łyżki sera mascarpone
w razie potrzeby ksylitol

Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy mlekiem zmieszanym z serkiem mascarpone (świetnie do wymieszania nadaje się spieniacz do mleka). Możemy to zrobić wieczorem lub też niedługo przed zjedzeniem.
Tuż przed zjedzeniem dosypujemy resztę składników i już! Smacznego! :)

Składniki odżywcze:
kcal 505
Białko 17.26 g
Tłuszcze 28.95 g
Węglowodany 42.46 g
Błonnik 9.32 g
Wit A 0.04 mg
Wit B1 0.06 mg
Wit B2 0.35 mg
Wit B6 0.17 mg
Wit C 1.89 mg
Wit E 0.22 mg
Wit PP 1.05 mg
Cynk 0.98 mg
Fosfor 234.35 mg
Magnez 54.2 mg
Potas 283.93 mg
Sód 109.87 mg
Wapń 270.1 mg
Żelazo 0.94 mg

3 komentarze:

  1. Świetnie! Również lubię jeść tą potrawę, dodaje wiele energii rano!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielką zaleta owsianki jest to, że można ją przyrządzić na milion sposobów. :)

    OdpowiedzUsuń