Podobno najlepsze są dania "na winie", czyli otwierasz lodówkę i wrzucasz, co się nawinie. ;) Tak też powstało dzisiejsze danie, wszak ostatnio większość sera mascarpone zużyłam do naleśników ;)
Składniki (na 1 porcję):
1/3 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka nasion chia
1 garść owoców (ja użyłam borówki amerykańskiej)
1 łyżki sera mascarpone
w razie potrzeby ksylitol
Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy mlekiem zmieszanym z serkiem mascarpone (świetnie do wymieszania nadaje się spieniacz do mleka). Możemy to zrobić wieczorem lub też niedługo przed zjedzeniem.
Tuż przed zjedzeniem dosypujemy resztę składników i już! Smacznego! :)
Składniki odżywcze:
kcal 505
Białko 17.26 g
Tłuszcze 28.95 g
Węglowodany 42.46 g
Błonnik 9.32 g
Wit A 0.04 mg
Wit B1 0.06 mg
Wit B2 0.35 mg
Wit B6 0.17 mg
Wit C 1.89 mg
Wit E 0.22 mg
Wit PP 1.05 mg
Cynk 0.98 mg
Fosfor 234.35 mg
Magnez 54.2 mg
Potas 283.93 mg
Sód 109.87 mg
Wapń 270.1 mg
Żelazo 0.94 mg
Świetnie! Również lubię jeść tą potrawę, dodaje wiele energii rano!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńWielką zaleta owsianki jest to, że można ją przyrządzić na milion sposobów. :)
OdpowiedzUsuń