piątek, 3 lutego 2017

Zdrowe naleśniki stracciatella

Absolutnie i bezwzględnie pyszne, a do tego bez glutenu i bez dodatku cukru. Miękkie, z chrupiącymi częściami, słodkie i kwaśne. Idealne :)




Składniki:
2 jajka
2 białka
1 szklanka mleka
0.5 szklanki mąki kukurydzianej
3-4 łyżki kakao
2 łyżki ksylitolu

Nadzienie:
250 g mascarpone
50 g czekolady 90%
Kilka łyżeczek kwaśnej śmietany

Wykonanie:
Jajka i białka powinny być dobrze schłodzone (jak do ciasta biszkoptowego). Należy je dobrze ubić. Dalej ubijając dodajemy po kolei resztę składników (mąkę na końcu). Ciasto powinno być lejące. W razie potrzeby można dodać mleko lub mąkę.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.
Jak naleśniki przestygną, nakładamy na każdy po 2 łyżki mascarpone oraz kruszymy czekoladę (około 1-2 kostki na porcję). Po zwinięciu dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany aby zbilansować smak. Można dodać owoce:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz