Składniki (porcja na 1 średni tort lub około 12 babeczek) :
4 jajka
200 ml oleju
200 ml mąki z amarantusa
150 ml ksylitolu
50 ml wody gazowanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
4 łyżki kakao
bakalie (polecam biały mak i słonecznik)
ulubiony krem
Bezglutenowe babeczki z mąki z amarantusa fot. ProjektuJemy Zdrowie |
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski i miksujemy. Dodajemy ksylitol i olej i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej, bąbelkowej emulsji. To jest dobry moment na dodanie kakao, jeżeli wybieramy tą opcję. Teraz dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Dodajemy wodę i miksujemy (dla odmiany ;)). W tym momencie dodajemy bakalie, jeżeli chcemy ich użyć i wylewamy ciasto na formę lub do foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-40 minut w zależności od użytych foremek.
Róża czai się na pyszną i zdrową babeczkę ;) fot. ProjektuJemy Zdrowie |
A na urodziny córki zrobiłam taki oto tort:
Była to wersja tego ciasta z kakao, białym makiem i słonecznikiem. Krem został wykonany z mascarpone, śmietany i ksylitolu, a pomiędzy warstwy dołożyłam marakuję :)
Smacznego!
P.S. Rada dla mam: wspólne robienie ciasta z dziećmi, to więcej frajdy i możliwość wytłumaczenia im, co jest bardziej zdrowe, a co mniej :) I więcej bałaganu, ale czy to ma znaczenie? ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz