5 jajek
150 ml ksylitolu (używam miarki z ml, dzięki czemu łatwo można to przeliczyć na szklanki)
200 ml oleju
100 ml mąki kokosowej
100 ml mąki amarantusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bg)
4-6 kropli naturalnego olejku eterycznego (np. cytrynowy) (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jajka miksujemy z ksylitolem, dodajemy olej i miksujemy do uzyskania gładkiej emulsji. Następnie dodajemy składniki suche i... miksujemy! ;) Na koniec olejek i do piekarnika nastawionego na 190 stopni na około 30 minut. Mi wychodzi około 15 babeczek z tej porcji.
Babeczki możemy przystroić kremem (na przykład tym, lub tym) na przykład tak:
Bezglutenowe babeczki kokosowo - amarantusowe #ProjektuJemyZdrowie |
Babeczki bez glutenu #ProjektuJemyZdrowie |
P.S. Jeżeli chcielibyście tutorial z tego, jak udekorować takie babeczki (przyznam, że dumna jestem z tego, jak wyszły), to piszcie :)
Składniki odżywcze w 1 babeczce (bez dekoracji):
kcal 222
białka 4,3 g
tłuszcze 16,9 g
węglowodany 16,25 g
Wit. A 50,77 ug
Kw. foliowy 12,13 ug
Wit. E 6,67 mg
Wit. K 0,76 ug
Fosfor 38,08 mg
Magnez 13,91 mg
Potas 24,83 mg
Sód 78,11 mg
Wapń 8,77 mg
Żelazo 0,78 mg
Cynk 0,33 mg
(składniki odżywcze mogą się różnić w zależności od użytych składników)
Dziękuję za ten przepis. Na razie bardzo ciężko idzie mi z przetwarzaniem mąki kokosowej. Anarantusową muszę dopiero gdzieś zdobyć.
OdpowiedzUsuńjak bez cukru to z pewnością zapisuję :) Zrobię mamie jak przyjedzie do mnie :)
OdpowiedzUsuń