środa, 15 czerwca 2016

Bezglutenowe ciasto mocno truskawkowe

Truskawki, truskawki! Mmmmm... Uwielbiam i kocham bezwzględnie! Dziś ciasto z wersji fit - bez białego cukru i bez glutenu.


Oto prosty przepis:


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki oleju
2/3 szklanki ksylitolu
2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki zblendowanych truskawek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bg)
1 szklanka galaretki truskawkowej (jeszcze płynnej)
truskawki do ozdoby

Jajka miksujemy z ksylitolem. Dodajemy olej i znów miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy truskawki i (ku zaskoczeniu wszystkich czytelników ;) ) miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Po zmiksowaniu (a co sobie będę żałować ;) ) wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 35-40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zalewamy galaretką. Galaretka fantastycznie wsiąknie w ciasto dodając mu smaku. Na wierzchu układamy truskawki według uznania.

Smacznego!

P. S. Test przeprowadzony przez nasze małe szczęście wypadł pozytywnie - wsunęła w sumie chyba z pół blachy ;)

2 komentarze:

  1. Może być olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, aczkolwiek najpierw należy go delikatnie ogrzać aby był płynnej konsystencji.

      Usuń