Składniki (około 4 porcje):
1 szklanka zblendowanych truskawek
3 szklanki wody
8 łyżeczek żelatyny lub 3-4 łyżeczki agaru
3 łyżki ksylitolu (możecie dodać więcej lub zamienić go z innym "słodziwem")
kilka truskawek w plasterkach
Przygotowanie będzie różnić się w zależności od tego, czy robimy wersję wegańską z agarem, czy używamy żelatyny.
W garnku gotujemy truskawki z wodą i dodajemy ksylitol. W międzyczasie do naczyń, w których będzie galaretka wrzucamy plasterki truskawek.
Żelatyna:
Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z kuchenki i powoli wsypujemy żelatynę ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu żelatyny, galaretkę rozlewamy do naczyń z truskawkami i odstawiamy do ostygnięcia. Użycie żelatyny wymaga również schłodzenia galaretki w lodówce.
Agar agar:
Agar rozpuszczamy w kieliszku z gorącą wodą. Po zagotowaniu się wody z truskawkami dodajemy rozpuszczony agar i gotujemy przez około 10-15 minut (w zależności od postaci agaru). Galaretkę przelewamy do naczyń z truskawkami i zostawiamy do stężenia.
Uwaga!
Agar agar nie wymaga chłodzenia w lodówce! :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz