niedziela, 22 października 2017

Niskokaloryczny deser a'la ptasie mleczko straciatella

Obiecane! Wyczekiwane! Prestiżowe ;) I znikające w okamgnieniu mleczne galaretki straciatella! Rozluźnijcie ślinianki i przygotujcie żuchwy, bo oto przepis:



Składniki:



Galaretka:
0,75 litra mleka (może być roślinne o dobrym składzie)
3 łyżki ksylitolu
7 łyżeczek żelatyny (można zrobić wersję z agarem)
garść suszonych malin
4 krople dobrej jakości jadalnego (!) olejku eterycznego cytrynowego lub lawendowego (jak kto woli)

Ganache:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)
300g serka śmietankowego kanapkowego z dobrym składem (bez cukru)
3 łyżki ksylitolu

Wykonanie:

Galaretki:
Mleko podgrzewamy do zagotowania. W trakcie dodajemy ksylitol. Po zagotowaniu rozpuszczamy w mleku żelatynę. Na koniec kruszymy maliny i dodajemy je oraz olejek eteryczny. Wlewamy wszystko do foremek. Ja użyłam zwykłych, papierowych pepitek do babeczek włożonych do foremek. Galaretki wstawiamy do lodówki, aby się ścięły. Mi wystarczyło na 12 porcji

W czasie oczekiwania na galaretki, rozpuszczamy czekoladę tak, aby była w miarę ciepła. Gdy nasze galaretki zastygną, wyjmujemy je na talerz. Część czekolady (około 1/3) wlewamy do rękawa cukierniczego i robimy wzór "mini drip" dookoła każdej galaretki. Galaretki na chwilę ponownie władamy do lodówki. Do pozostałej czekolady dodajemy mocno schłodzone serki oraz ksylitol i mieszamy łyżką. Dzięki temu zabiegowi, czekolada nie rozpuści się całkowicie w serze, a powstanie pyszny serek straciatella.

Składniki odżywcze (w 1 porcji):
kcal 129
białko 6,61 g
tłuszcze 6,53 g
węglowodany 12,97 g

Najwięcej znaczące składniki mineralne i witaminy:
Wit. A 22,52 µg
Wit. B2 0,13 mg
Wit. B6 0,07 mg
Wit. B12 0,25 µg
Wit. C 2,81 mg

Fosfor 56,45 mg
Magnez 9,85 mg
Potas 99,83 mg
Wapń 77,12 mg

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz