czwartek, 12 stycznia 2017

Lekki deser chia z granadillą

Granadilla, czyli męczennica języczkowata. Nigdy wcześniej nie jadłam, a okazuje się, że uwielbiam. Róża też :) Polecam baaaardzo :)

O oto mini deserek z granadillą:


Składniki (na 2 porcje):
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki nasion chia
2 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżeczki ksylitolu
1 granadilla
2 kostki czekolady 90%

Wykonanie:
Do kieliszków wlewamy po 2 łyżki jogurtu, po 1 łyżce chia, 1 łyżeczce ksylitolu i 1 łyżce migdałów. Mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie rozkrawamy grenadillę i wrzucamy po połowie do każdego kieliszka. Dodajemy czekoladę i voila!
:)

Wartości odżywcze w 1 porcji:
kcal 161
białko 24,3 g
tłuszcze 8,4 g
  nasycone 1,97 g
  jednonienasycone 0,3 g
  wielonienasycone 0,05 g
węglowodany 18,73 g
błonnik 1,3 g
wit. A 8 µg
wit. B2 0,1 mg
wit. B6 0,05 mg
wit. B12 0,25 µg
wit. C 0,5 mg
Cynk 0,25 mg
Magnez 8.5 mg
Potas 100 mg
Sód 31,5 mg
Wapń 85 mg
Żelazo 0,05 mg

Powyższe wartości są przybliżone i mogą się różnić w zależności od jakości użytych składników.

2 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie! szkoda że nasiona chia sa takie właściwie bez smaku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast chia możesz użyć np. siemienia lnianego jeżeli wolisz jego smak aczkolwiek w chia bardziej chodzi o konsystencję oraz wartości zdrowotne.

      Usuń