niedziela, 24 lipca 2016

Pęczak z malinami - zdrowa przekąska dla całej rodziny

Jestem zabieganą mamą, która chce zdrowo wychowywać swoje dzieci. Dziś szybki przepis na przekąskę, która sprawdzi się zarówno dla naszych pociech, jak i dla nas.
[Przewiń w dół, aby zobaczyć rozpiskę kaloryczną dania]





Składniki:
1,5 szklanki malin
1/4 szklanki kaszy pęczak
1/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
woda
3 łyżki ksylitolu lub miodu
0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
Kasze gotujemy razem z 1 szklanką posolonej wody (ja używam soli himalajskiej - tu można przeczytać, dlaczego). W drugim garnuszku gotujemy maliny z ksylitolem. Potem wszystko mieszamy i już! Można podawać z dowolnymi owocami :)

Składniki odżywcze (w porcji - 1 kubek):
kcal 208
białko (g) 5,7
węglowodany (g) 46
tłuszcz (g) 1
błonnik (g) 11,8
wapń (mg) 30
żelazo (mg) 1,7
magnez (mg) 53
fosfor (mg) 128,5
potas (mg) 233

Składniki odżywcze (w całości dania):
kcal 624
białko (g) 17
węglowodany (g) 138
tłuszcz (g) 3
błonnik (g) 35,4
wapń (mg) 90
żelazo (mg) 5
magnez (mg) 159
fosfor (mg) 385,5
potas (mg) 699

Wartości odżywcze (na podstawie danych ndb.nal.usda.gov) mogą się różnić w zależności od wielkości i sposobu uprawy poszczególnych składników.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. wyglada cość apetycznie, nigdy nie jadłam tej kaszy, może to jest odpowiedni przepis, aby to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń